PANITIA PENDIDIKAN JASMANI PEPERIKSAAN PERTENGAHAN TAHUN

Panitia Pendidikan Jasmani Peperiksaan Pertengahan Tahun -PDF Download

  • Date:22 Apr 2020
  • Views:7
  • Downloads:0
  • Pages:7
  • Size:593.16 KB

Share Pdf : Panitia Pendidikan Jasmani Peperiksaan Pertengahan Tahun

Download and Preview : Panitia Pendidikan Jasmani Peperiksaan Pertengahan Tahun


Report CopyRight/DMCA Form For : Panitia Pendidikan Jasmani Peperiksaan Pertengahan Tahun


Description:

pendidikan jasmani tahun 6 masa 1 jam makluman 1 tulis nama pada borang jawapan yang disediakan 2 sila isi jawapan pada borang jawapan yang disediakan dengan kemas jelas dan tepat 3 sila hitamkan 1 jawapan sahaja bagi setiap soalan objektif 4 jawab semua soalan panitia pendidikan jasmani peperiksaan pertengahan tahun

Transcription:

BAHAGIAN A SOALAN OBJEKTIF 5 Aktiviti,membolehkan kita berdiri dengan. A Imbangan,C Duduk separa,1 Nyatakan perlakuan di atas. A Meregang,C Melompat,D Skip 6 Apakah nama aktiviti di atas. 2 Antara berikut yang manakah A Lompat dakap,pakaian yang selesa untuk B Lompat layang. bersenam C Lompat bintang,D Lompat pagar,A T shirt seluar trek dan kasut.
B Kasut tumit tinggi baju kurung,C Jubah dan telekung. D Baju kemeja dan seluar,3 Hambur boleh dilakukan dengan. menggunakan,B Papan anjal,7 Apakah kemahiran yang ingin. dilakukan oleh murid dalam rajah,4 Semasa mendarat. A melompat,angkat tangan lurus ke hadapan,B meringkuk.
dan berdiri tegak,D merangkak,A Angkat tangan,B berguling. C Fleksi lutut,D Melompat, 8 Posisi mendarat yang baik ialah 12 Kemahiran bergayut pada palang. dengan posisi badan songsang,A Mendarat terbang memerlukan. B Mendarat menggunakan jari,kaki A Kekuatan dan daya tahan otot. C Melakukan semua pergerakan tangan, D Mendarat dengan dua kaki B Kekuatan dan daya tahan otot.
serta fleksikan lutut mulut,C Kekuatan dan daya tahan otot. 9 Saya perlu kaki, pantas dengan kelajuan terkawal D Kekuatan dan daya tahan otot. untuk mendapatkan daya kepala,lonjakan yang lebih tinggi dan. A Berguling,13 Antara berikut manakah,kemahiran yang ditunjukkan. dalam rajah di atas,A Melompat bintang,B Menendang.
C Lompat layang,D Berbaring,10 Namakan pergerakan yang. ditunjukkan dalam gambar di,A Mengelecek bola,B Melantun badan. C Lompat dakap 14 Namakan genggaman bagi,D Polka berpasangan gambar di atas. 11 Trampolin moden telah dicipta A Genggaman campur. pada tahun B Genggaman atas,C Genggaman bawah,A 1979 D Genggaman kiri. 18 Lagu dan tarian sewang,merupakan amalan masyarakat.
A Orang Asli,B Orang Iban,C Orang Melayu,D Orang India. 19 Kemahiran menghantar dan,menerima bola memerlukan. ruang yang,C Berkilat,15 Gambar di atas menunjukkan. 20 Permainan hantar jaya, A Fleksi lutut ketika mendarat merupakan permainan kategori. B Putaran badan 360,C Hambur dengan tangan,D Bunga berkembang A menjaring.
B menghalang,16 Apakah rangkaian pergerakan C serangan. A Gabungan beberapa, kemahiran asas melentik 21 Bergerak melepasi lawan dan. B Gabungan beberapa menghantar bola kepada rakan, kemahiran asas gimnastik sepasukan disebut sebagai. C Gabungan beberapa,kemahiran asas menembak,D Gabungan beberapa A Memujuk. kemahiran melastik B Melastik,D Mengelecek,17 Bulatkan padanan etnik dan.
tarian tradisionalnya dengan 22 Kemahiran takel perlu. A Dilakukan dengan selamat, A Cina tarian makyong B Mendekati dan merebut bola. B Melayu tarian zapin daripada pihak lawan,C Bidayuh tarian minangkabau C Menendang bola. D India tarian gamelan D Menampar pemain lawan, Mengurangkan risiko kecederaan 27 Pergerakan berirama dalam. Membolehkan badan untuk cabaran langkah seiring terdiri. daripada pergerakan KECUALI,melakukan aktiviti yang lebih. A Chasse Mambo,23 Pernyataan di atas merupakan B Step Close.
faedah melakukan aktiviti C Grapevine,D Schottische. A menyejukkan badan,B ujian kecergasan,C memanaskan badan. 28 Tekal bermaksud,D Daya tahan kardiovaskular,A Menerima bola daripada. 24 Kemahiran ialah,cara mengawal bola sambil,B Meminta bola daripada pihak. bergerak dan digunakan untuk,melepaskan diri dengan bola.
C Merebut bola daripada pihak,daripada kawan pihak lawan. D Menunggu bola,A Memintas,B Mengelecek,C Mencabar lawan. 29 Aktiviti regangan boleh dilakukan,D Menjaring,secara individu dan. berkumpulan,25 Antara permainan berikut yang,manakah bukan dalam kategori. A Berpuak puak,penjaring tangkas,B Berhati hati,C Berpasangan.
A Permainan tangkas jaring,D Berseorangan,B Permainan jaringan lob. C Permainan sentuh junam,D Permainan pintar takel,30 Langkah di dalam rajah di atas. menunjukkan pergerakan,26 Gambar di atas menunjukkan. A Chasse mambo,kemahiran dalam,B Heel toe,kategori serangan. C Jazz box,D Step close,A Memintas,B Menjaring,C Mengelecek.
34 Berdasarkan gambar di atas fasa,ketiga yang terlibat dalam lakuan. 31 Manakah kawasan yang sesuai hambur adalah,untuk menerima hantaran. daripada rakan A Berdiri sedia,A A C Melompat di papan anjal. B B D Hambur,35 Apakah alatan yang sesuai untuk,lakuan hambur di atas papan. B Papan anjal,C Gelang getah,32 Gambar di atas menunjukkan.
pergerakan,A Grapevine,B Chasse mambo,C Jazz box,D schottische. 33 Apakah faedah aktiviti,menyejukkan badan cooling. down 36 Lakuan yang ditunjukkan dalam,gambar di atas adalah. A Untuk menghilangkan peluh,B Untuk mengurangkan rasa A Push and hold. tekanan B Kayuh basikal,C Untuk mengendur dan C Roda kereta.
melegakan otot otot badan D Tukar peranan,D Untuk menyediakan tubuh. badan pada tahap,37 Gaya di atas adalah gaya gayut. A Kaki di luar genggaman,B Kaki terbuka,C Gaya L 39 Selain disebut sebagai gaya. D Lutut ke dada tuck putaran 360 gaya ini turut,dipanggil sebagai. A Putaran skru,B Putaran gasing,C Putaran putting beliung.
D Putaran setempat,40 Selain daripada pergerakan,putaran cara mendarat yang. juga turut membantu, 38 Gaya di atas adalah gaya gayut keselamatan pelajar semasa. beraktiviti,A Kaki di luar genggaman A sakit,B songsang B lelah.

Related Books